Szkolenia gastronomiczne pozwalają poprawiać kompetencje kluczowych pracowników restauracji, takich jak menedżer gastronomii, kucharz czy kelner. Dobry kurs gastronomiczny to inwestycja, która się zwraca. Restaurator wybierając szkolenie gastronomiczne, musi jedynie wiedzieć, w jakich obszarach chce dokształcić personel i zdecydować, która forma szkolenia: otwarta czy zamknięta będzie najbardziej dogodna. Dowiedz się, jak wybrać dobre szkolenie gastronomiczne.
Szkolenia gastronomiczne – otwarte czy zamknięte?
Kursy gastronomiczne otwarte od zamkniętych różnią się kilkoma podstawowymi aspektami. Szkolenie gastronomiczne otwarte to takie, na które restaurator może wysłać jednego lub kilku pracowników. Mają one z góry określony termin, miejsce i czas trwania oraz ściśle opracowaną agendę spotkania. Nasze szkolenia gastronomiczne otwarte odbywają się zwykle w Warszawie, a ich cena waha się w zależności od kursu i wynosi ok. 500-800 złotych. Kursy gastronomiczne otwarte są przeznaczone dla właścicieli, kelnerów i menedżerów gastronomii. Znajdują się wśród nich kursy dotyczące zarządzania zespołem, profesjonalnej obsługi kelnerskiej czy szkolenia, mające na celu nauczyć pracownika, jak zwiększyć sprzedaż w gastronomii. Szkolenia gastronomiczne zamknięte to szkolenia, w których restaurator określa miejsce kursu, który jest dedykowany tylko jego pracownikom. Dzięki temu ma się pewność, że poruszane podczas szkolenia zagadnienia będą dopasowane do indywidualnych potrzeb danej restauracji i już następnego dnia mogą być wykorzystane w praktyce. H&R System w ramach szkoleń zamkniętych oferuje m.in. kurs “Profesjonalny Barista Latte Art”, “Profesjonalny Kelner Bankietowy” czyli obsługa kelnerska przyjęć krok po kroku, Kucharz Mistrzem Gościnności czy Kucharz Mistrzem Komunikacji.
Szkolenia gastronomiczne – jak wybrać dobry kurs gastronomiczny?
Decydując się na szkolenie gastronomiczne dla siebie lub swojego pracownika warto dokładnie sprawdzić firmę szkoleniową. Powinna mieć doświadczenie na rynku HoReCa, znać jego problemy i potrzeby. Ważne są referencje od restauracji, które już korzystały ze szkoleń danej firmy. Warto również sprawdzić opinie w sieci o kursie gastronomicznym, na który chcemy się udać. Powinno się także przeanalizować agendę spotkania, żeby przekonać się, czy oferowany kurs spełnia nasze oczekiwania i przyczyni się do poszerzenia wiedzy gastronomicznej. Wybierając H&R System łatwo sprawdzisz opinie, referencje i portfolio naszych Klientów. Możesz także posłuchać właściciela i trenera firmy w audycjach radiowych dedykowanych gastronomii – są to tzw. Gastrolekcje, w których Rafał Pasenik dzieli się bezpłatnie swoją wiedzą ze słuchaczami HoReCa Radio.