WARSZTAT BARISTY,
KAWA „KROK PO KROKU”
LATTE ART
Dzięki szkoleniu:
- Zyskasz wiedzę o prawidłowym i profesjonalnym sposobie parzenia kawy
- Poznasz techniki „latte art”
- Dowiesz się jak właściwie obsługiwać Gości
Program:
- Zawód, warsztat i techniki pracy Baristy
- Kultura i historia picia kawy
- Metody zbioru i proces produkcji: obróbka, proces palenia, parzenie
- Gatunki i odmiany kawy
- Świeżość kawy
- Kofeina: fakty i mity
- Metody parzenia: ocena sensoryczna poszczególnych sposobów parzenia kawy oraz możliwości ich wykorzystania w kawiarni lub w domu
- Techniki przygotowania
- Czynniki wpływające na idealne espresso
- espresso jako postawa
- ocena wizualna
- zdejmowanie cremy
- dzielenie ekstrakcji
- prawidłowe picie espresso
- ograniczone możliwości smakowe, przez nieprawidłowe picie espresso
- Nalewanie i wykańczanie kawy oraz napojów mlecznych i możliwości latte art
- rodzaje mleka,
- dobór produktu i sprzętu,
- techniki,
- parametry
- spienianie mleka
- sztuka tworzenia wzorów i malowanie na kawie
- przygotowywanie kaw warstwowych
- Profesjonalne użytkowanie i konserwacja sprzętu: ekspresy ciśnieniowe/ młynki, etc
- Obsługa Gościa w kawiarni
Metody szkoleniowe:
diagnoza, ćwiczenia, praca w grupach, zadania indywidualne na forum grupy, dyskusje, „burze mózgów”.
Cena obejmuje:
- materiały szkoleniowe
- konsultacje z trenerem w trakcie i po szkoleniu
- certyfikat ukończenia szkolenia